Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Programi po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Promocijsko-prodajni katalog
Prireditve
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Kontakt
Aktualno
Lokalna akcijska skupina

 

 


Glavna območja dediščine

Grad Snežnik, Križna jama

Nedaleč od Nove vasi leži grad Snežnik. Mogočna stavba je renesančna, čeprav je bil na tem mestu grad že v 14. stoletju. Snežnik stoji na robu gozda in njegovi visoki zidovi se zrcalijo v gladini majhnega jezera, ki je nekoč oskrboval grajske prebivalce z vodo in ribami. Če se sprehodite po okolici, boste odkrili ostanke angleškega parka in več obnovljenih gospodarskih poslopij. Posebnost med njimi je ohranjena ledenica. V enem od poslopij sta lovska zbirka in polharski muzej, ki so ga ustanovili v sedemdesetih letih, da bi ohranili tradicijo lova na polhe. Ob robu gozda stoji poslopje nekdanje prve slovenske gozdarske šole, ki je bila ustanovljena 1869.

 

Skozi senčni gozd, zaraščen z brezami, smrekami in bukvami, pridemo do Križne jame. Eno največjih in najbolj znanih slovenskih kraških jam sestavlja 22 med seboj povezanih, kristalno čistih jezer, ki so jih prvič opisali že v 18. stoletju. Velikanski stalaktiti in stalagmiti, lesketajoči se zlati in srebrni lišaji in čista voda se zlivajo v čarobno doživetje podzemnega sveta.

Če se odpravite po jami z vodičem, vam bo pokazal ostanke jamskega medveda (ursus spelaeus), saj so v jami našli ostanke več kot 100 živali.