Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Programi po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Promocijsko-prodajni katalog
Prireditve
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Kontakt
Aktualno
Lokalna akcijska skupina

 

 


KJER PETER KLEPEC NABIRA MOČI
Kostel - Osilnica
ENODNEVNI PROGRAM

Pravljična dežela legendarnega junaka - Dolini Kolpe in Čabranke - Grad, ki so ga zavzeli dojenčki - Slap deklice Nežice - Kraj sedmih cerkva

Na južnem robu Slovenije leži pravljična pokrajina legend, svojevrstne preteklosti in drugačne sedanjosti. Kjer se združita Kolpa in Čabranka, popotnika pozdravljajo razgledne stene nad dolino najtoplejše slovenske reke. Dolgo časa pozabljeni kraji ob meji so se v preteklosti za pomoč ozirali v nebo. Da bi jih uslišalo, so svetnikom in zavetnikom na čast tu postavili kar sedem cerkva.

Iz Ljubljane se čez Pijavo Gorico, mimo Velikih Lašč, Ribnice in Kočevja odpravimo proti krajem ob reki Kolpi. Dežela Petra Klepca, šibkega kmečkega fantiča, ki so mu vile v zameno za dobro delo naklonile silno moč, že ob prvih srečanjih preseneti z lepoto pokrajine. Pred vstopom v deželo, ki jo je Klepec z izruvanimi drevesi ubranil pred sovražniki, zajamemo sapo na kratkem počitku, ki ga dopolnimo z malico.
Visoko na skali se nam pokaže grad Kostel(1), ki je imel v preteklosti zaradi strateškega položaja pomembno zgodovinsko vlogo. Dolgo časa se je upiral Turkom, ki so ga naposled zavzeli z zvijačo: preoblečeni v narodne noše in z dojenčki v naročjih so prepričali stražo, da jim je odprla vrata. Grad z delno ohranjenim gotskim jedrom postopno obnavljajo, ob ogledu pa je mogoče izvedeti marsikaj o njegovi zgodovini in o preteklosti okoliških krajev.
V nadaljevanju poti lahko pred vasjo Fara nad cesto opazujemo petnajst metrov visok slap Nežica. Ljudsko izročilo pravi, da je dobil ime po deklici, ki je tu utonila skupaj z voli, ki jih je pripeljala k napajališču. Pot nadaljujemo ob slovensko-hrvaški meji.
Reka Kolpa nas pripelje do Osilnice, najmanjše slovenske občine. Osilniška fara se ponaša s pravljičnim številom cerkva, saj jih ima kar sedem(2). Najprej na rečni okljuki zagledamo cerkev sv. Ane. V Bosljivi Loki stoji cerkev sv. Vida iz 17. stoletja, v Ribjeku pa prenovljena cerkev sv. Egidija, ki ima s skodlami krito streho, v notranjosti pa kasetiran vzorčast strop in zlate oltarje. Največja izmed vseh sedmih je cerkev sv. Petra in Pavla v Osilnici, cerkve v Čačičih, Papežih in Žurgah pa navdušujejo s prijetnostjo in čudovitimi razgledi. Po romanju po osilniških cerkvah si privoščimo kosilo v gostilni Kovač v Osilnici.
Navdušujoča pokrajina vabi bodisi k počitku bodisi k številnim oblikam rekreacije, ki jih ponuja okolica. Dolini Kolpe in Čabranke, reke, ki se prav pri Osilnici izliva v Kolpo, že na preprostih potepih presenečata s submediteranskim in alpskim rastlinjem ter mnogimi drugimi naravnimi posebnostmi.

Želite še več?
- Kjer je ljubezen našla zavetje
- Kjer se roma k lipam in svetnikom

OPOMBE
(1) Turistična pisarna Castellum, Fara 25, Vas (01/894-80-10, 041/754-094), po predhodni najavi ali
TŠD Kostel, Hrib 6, Vas (01/894-21-75)
(2) Župnijski urad Osilnica, Osilnica 21, Osilnica (01/894-16-30, 041/767-596), po predhodni najavi ali
TIC Osilnica, Osilnica 16, Osilnica (01/894-15-94)