Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

TEMATSKE POTI
NEDOTAKNJENA SLOVENIJA

Popeljali vas bomo v najbolj neokrnjene predele naše dežele, ki smo jih uspeli zaščititi pred moderno industrializacijo in razvojem in ki jih skrbo čuvamo za naše zanamce ...

1.dan: Novo mesto - Otočec
Po prihodu ogled Novega mesta: Glavni trg z arkadnimi hodniki, Kapitelj, Dolenjski muzej. Sprejem pri grofici ali grofu na gradu Otočec, nato pa večerja in prenočevanje v hotelu.

2.dan: Bela krajina
Po zajtrku sledi vožnja v Belo krajino. Postanek na izviru Krupe, nato pa nadaljevanje vožnje do Rožanca, kjer si bomo ogledali Mitrej, ki so ga Rimljani posvetili perzijskemu bogu Mitri. Nadaljevanje vožnje skozi Črnomelj do Pustega Gradca. Ogled mlina in žage venecijanke ter vožnja s konjsko vprego in lojtrnikom v Veliki Nerajec. Od tu se bomo odpeljali prav na jug Slovenije do Vinice in naprej do Žuničev. Ogled Šokčevega dvorca z arhitekturo zaprtega dvorišča, ki je značilna za to področje. Po ogledu povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

3.dan: Pleterje - Kostanjevica na Krki - Brežice - Bizeljsko
Po zajtrku vožnja skozi Šentjernej do vasi Drča, kjer si bomo najprej ogledali kartuzijo Pleterje in multivizijo, nato pa Skansen - 200 let staro domačijo s tega področja. Sledi vožnja v eno najstarejših slovenskih mest - Kostanjevico na Krki. Ogled Kostanjeviške jame z izjemno lepimi stalagmiti in stalaktiti, vožnja skozi stari del mesta in nadaljevanje poti v Brežice. Ogled gradu Brežice in v njem Posavskega muzeja in prečudovite viteške dvorane, kjer potekajo mednarodne poletne prireditve. Za zaključek se bomo odpeljali še na Bizeljsko in si ogledali naslednje čudo narave - repnico, kjer so nekoč shranjevali repo, danes pa nas bodo postregli z odličnim vinom. Povratek v hotel in prenočevanje.

4.dan: Vršič, dolina Soče - Tolminska korita - ladja Lucija
Vožnja skozi Ljubljano na Gorenjsko, do Kranjske gore in čez najvišji gorski prelaz Vršič v dolino reke Soče, najčistejše evropske reke, ki teče skozi Triglavski narodni park. Ogled Trentarskega muzeja, kjer bomo spoznali zanimivo življenje na tem alpskem področju. Sledi spust do Kobarida in ogled Kobariškega muzeja, ki je bil proglašen za evropski muzej leta 93. V njem bomo spoznavali največjo bitko na slovenskih tleh in največjo gorsko bitko nasploh - Soško fronto. Sledi še vožnja v Tolminska korita, za zaključek pa se bomo z rečno ladjo Lucijo popeljali po umetnem jezeru. Povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

5.dan: Dolina reke Krke - dolina gradov
Po zajtrku se bomo odpeljali do Stične, kjer si bomo ogledali največji verski muzej v Sloveniji ter spoznali zdravilne čaje slovitega patra Ašiča. Sledi vožnja do izvira reke Krke, kjer bomo lahko občudovali tudi človeško ribico, nato pa nadaljevanje poti ob reki Krki do Žužemberka. Tu se bomo spustili do čudovitih lehnjakovih pragov, nad katerimi pa se na strmi skali vzpenja mogočni grad, ki ga počasi obnavljajo. Popoldne se bomo ustavili še v Soteski, kjer je v gradu razstavljenih nekaj eksponatov Tehniškega muzeja (različna vozila), spoznali pa bomo tudi skrivnostni Hudičev turn. Večerja in prenočevanje.

6.dan: Cerkniško jezero - grad Snežnik - Nova Štifta - Ribnica
Tokrat se bomo zapeljali na Notranjsko. Ustavili se bomo ob Cerkniškem jezeru - znamenito presihajoče jezero in njegovo delovanje bomo spoznali s pomočjo ogleda makete. Pot bomo nadaljevali do gradu Snežnik, ki hrani izjemno ohranjeno originalno pohištvo, poleg pa je tudi polharski muzej. Ustavili si bomo tudi pri lepi romarski cerkvi v Novi Štifti. Naša zadnja postaja ta dan bo Ribnica. Ogledali si bomo muzej suhe robe, ki je značilna za te kraje, izseljenški muzej in čarovniški stolp, kjer je upodobljeno srednjeveško sojenje čarovnicam. Vredna ogleda je tudi farna cerkev s Plečnikovimi zvoniki. Sledi povratek v hotel, večerja in prenočevanje.

7.dan: Idrija - Bolnišnica Franja - Škofja Loka
Po zajtrku se bomo zapeljali v Idrijo. Ogled rudnika živega srebra in muzeja v gradu Gewerkenegg. Iz Idrije bomo pot nadaljevali do Cerkna. Tu si bomo ogledali bolnišnico Franja, spomenik izjemnega človekovega napora in humanitarnosti v času druge svetovne vojne. Sledi povratek skozi Škofjo Loko (krajši postanek) v hotel, večerja in prenočevanje.

8.dan: Evropska speča lepotica
Po zajtrku vožnja do Mokronoga. Ogled romarske cerkve Žalostne Matere božje in svetih stopnic, nato pa pokušina kozjih sirov. Sledi nadaljevanje vožnje do Šentruperta in ogled farne cerkve sv. Ruperta in nato naprej do Vesele gore, ki jo krasi križev pot, božji grob in cerkev na vrhu hriba. Naslednji postanek bo v Mirni, kjer si bomo ogledali grad, ki dominira na hribu in je trenutno v obnavljanju. Na koncu se bomo ustavili še v Trebnjem, kjer si bomo ogledali Galerijo likovnih samorastnikov, ki jo krase mnoga dela naivcev iz vsega sveta, ki vsako leto ustvarjajo v Trebnjem. Večerja in prenočevanje.

9.dan: Ljubljana - povratek domov
Po zajtrku se bomo pred povratkom domov ogledali še slovensko prestolnico Ljubljano, nato pa se poslovili in odpeljali domov.