Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

Baza 20

19

Odprto po dogovoru: vsak dan,
tel.: 041/315-165

Med drugo svetovno vojno je bila Baza 20 sedež vodstva slovenskega partizanskega gibanja. Danes je edini ohranjeni tovrstni spomenik odporniškega gibanja v Evropi. Z vodičem si lahko ogledate ohranjene lesene objekte in razstavo. V Kočevskem Rogu je bila med letoma 1942 in 1945 tudi mreža partizanskih bolnišnic, od katerih sta danes v bližini ohranjeni Jelendol in Zgornji Hrastnik. Na Rogu je bilo maja 1945 usmrčenih več tisoč slovenskih domobrancev in pripadnikov drugih oboroženih formacij, ki so sodelovale z okupatorjem. Največji grobišči sta jami pod Krenom in pod Macesnovo gorico.

Izvir Krupe
pri Semiču

21

Sredi belokranjskega kraškega ravnika je nedaleč od Semiča, znanega vinorodnega okoliša, slikovit kraški izvir reke Krupe. Močan vodni tok, ki privre na dan pod visoko zatrepno steno, je že takoj pod izvirom napajal mlin in žago. Prijetne sprehode ob reki lahko združite z ogledom cerkve sv. Trojice na Vinjem vrhu, muzejske zbirke v Semiču in obiskom okoliških zidanic.

Žuniči

23

Manjša belokranjska vas ob reki Kolpi. Bližnje vasi (Miliči, Bojanci, Marindol) naseljujejo potomci nekdanjih Uskokov. Za območje je značilna ohranjena stavbna dediščina. Posebnost so zaprte štiristranične domačije, z osrednjim dvoriščem - dvorom. Ena od domačij v Žuničih bo na voljo za ogled.

 
Mirna gora

20

Mirna gora je 1047 visok vrh Kočevskega Roga, s katerega je čudovit razgled na Belo krajino in s Hrvaško. Na vrhu je planinski dom, zvonik nekdanje cerkve sv. Frančiška pa služi kot razgledni stolp. Do vrha je speljana cesta, poleg tega pa še planinska Trdinova pot in gozdna učna pot s Planine. Planinski dom je stalno oskrbovan. Pozimi lahko smučate v bližnjem smučarskem centru Gače.

Metlika

22

Odprto po dogovoru: pon. - sob. 9 - 17, ned. 10 - 14,
tel.: 07/306-33-70

Metlika je slikovito staro mesto, ki je dobilo mestne pravice leta 1365. V času turških vpadov je bila ena pomembnih obrambnih točk. O pestri preteklosti mesta priča staro mestno jedro z gradom, župnijsko cerkvijo sv. Nikolaja, župniščem, komendo in številnimi trškimi stavbami. V gradu je Belokranjski muzej z bogato arheološko in etnološko zbirko. Pred gradom je gasilski muzej. V mestu je tudi znana vinska klet z izborom uveljavljenih belokranjskih vin.

Mitrov tempelj

24

V gozdu nad vasjo Rožanec je v steno antičnega kamnoloma vklesan relief, posvečen bogu Mitri. Mitraizem, kult iz Perzije, se je v 3. stoletju močno razširil, v 4. stoletju pa je bil po prevladi krščanstva prepovedan.

     

Začetek
Nazaj  
Naprej