Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

Stari trg ob Kolpi

25

Vas Stari trg leži na pomolu nad Kolpo. Osrednji trg oblikujejo stanovanjske hiše iz začetka 20. stoletja, zaključuje pa ga baročna cerkev sv. Jožefa. Napis na kamnitem portalu pove, da jo je leta 1632 posvetil senjski škof. V globoki rečni dolini pod vasjo teče reka Kolpa, ki je zlasti poleti vabljiva za kopalce, ribiče in čolnarjenje. V Prelesju so urejeni prostori za bivanje, taborjenje ali kampiranje, možna je izposoja čolnov in koles.

Rosalnice

27

Začetki znamenitega romarskega kompleksa Tri fare segajo v 13. stoletje, kjer je bil prvotno sedež metliške župnije. Sprva je bila tu le ena cerkev, posvečena Mariji, v 15. in v začetku 16. stoletja pa so jo nadomestile tri na novo zgrajene cerkve v gotskem slogu, ki po kasnejših predelavah stojijo še danes.

 
Krajinski park
Lahinja

26

Krajinski park obsega povirje reke Lahinje. Zanimiv je v naravoslovnem, krajinskem in kulturnem pogledu. V parku sta dve manjši močvirji - naravna rezervata, pomembna kot življenjska prostora ogroženih rastlinskih vrst. V kulturno-zgodovinskem pogledu je najbolj zanimiv Pusti Gradac s prazgodovinskim naseljem v okljuku reke, lokacijo srednjeveškega gradu in cerkvijo Vseh svetnikov. V Pustem Gradcu ob Lahinji še obratujeta Klepčev mlin in žaga venecijanka. V Velikem Nerajcu je urejen informacijski center, kjer lahko dobite vodnika, najamete voz za vožnjo po parku ter povprašate za gudalo in belokranjsko povitico.

Črnomelj

28

Osrednje belokranjsko mesto. Nastalo je na pomolu med okljuki reke Lahinje in Dobličice, ki je omogočal varno poselitev od pozne bronaste dobe dalje. V času turških vpadov je bilo pomembno vojaško oporišče. V starem mestnem jedru izstopajo grad, komenda, Stoničev grad ter cerkvi sv. Petra in sv. Duha. Črnomelj je tudi kulturno središče, znano po tradicionalnem jurjevanju, ki v juniju privabi folklorne skupine od blizu in daleč.

 

     

Začetek
Nazaj