Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

PO ZGODBE KOČEVSKIH GOZDOV IN BREGOV REKE KOLPE
Kočevski Rog - Mirna gora - Rožanec - Črnomelj - Stari trg ob Kolpi
ENODNEVNI PROGRAM

Središče odporniškega gibanja - Razgled po prostranih širjavah
Perzijski bog v Beli krajini - Mesto Zelenega Jurija - Dobrodošlica ob Kolpi

Od mogočnih gozdov Kočevskega Roga do belokranjskih ravnic in slikovite kolpske doline spremljajo popotnika zgodbe in izročilo preteklosti. Partizanske pripovedi si podajajo roke z zgodbami edinstvenega živalskega sveta, razgledi z gore sv. Frančiška se spustijo do skrivnosti antičnega mitreja, pravljica o gorjanski vili in hudobnem mlinarju se prelije v tok rečnih sotočij, obredje Zelenega Jurija odzvanja med belimi brezami. V pokrajini mnogoterih posebnosti lahko vsakdo doživi svojo lastno, nepozabno zgodbo...

Na pot od temnih pragozdov do najtoplejše slovenske reke, Kolpe, se podamo iz Novega mesta proti Dolenjskim Toplicam. Pri naselju Podturn se odcepi cesta v Kočevski Rog, v katerem je ohranjenih še nekaj pragozdnih rezervatov in kjer lahko uživamo med jelkami in bukvami, ki s svojim žirom skrbijo za polšji zarod in varujejo domovanja medvedov, volkov in risov. V zavetju gozda se skriva Baza 20 (1), kjer je bil med drugo svetovno vojno sedež slovenskega političnega in vojaškega vodstva.
V bližini barak je tudi nekdanja vojaška bolnišnica Jelendol.
Raziskovanje skrivnostnih gozdov zaokrožimo s popotno malico, nato pa na poti proti Črnomlju v Vrčicah zavijemo proti 1047 m visoki Mirni gori. Tik pod vrhom obiščemo planinski dom, si ogledamo kapelo na ostankih cerkve sv. Frančiška in se s preurejenega cerkvenega stolpa razgledamo po širnih prostranstvih Bele krajine, Gorjancev in hrvaškega Gorskega Kotarja.
Po doživetju belokranjskih višav se prek Vrčic spustimo na ravnine Bele krajine, med breze in steljnike, etnološke in kulinarične posebnosti. V Semiču si privoščimo kosilo in poskusimo dobro domače vino. Na poti proti Črnomlju se ustavimo v Rožancu, kjer sledimo kažipotom do mitreja. Antično svetišče perzijskega boga Mitre, katerega darovanje je upodobljeno na kamnitem reliefu, se je ohranilo v izjemnem naravnem ambientu.
Iz Rožanca se odpravimo v Črnomelj. Belokranjsko središče se ponaša z zanimivim starim mestnim jedrom, med ogledom katerega nas vodi pot mimo Stoničevega gradu, komende, cerkve sv. Petra in manjše cerkve sv. Duha. V črnomaljskem gradu si lahko ogledamo mestno muzejsko zbirko in zbirko del Božidarja Jakca, v Pastoralnem centru ob župnišču (2) pa so predstavljene arheološke ostaline urbanističnega razvoja mesta od 5. do 15. stoletja. Pod mestom je slikovito sotočje Dobličice in Lahinje. Po ogledu Črnomlja obiščemo še Stari trg ob Kolpi. Ta nas očara s slikovitim jedrom in barokizirano cerkvijo sv. Jožefa.
Za popoln konec lepega dne si pred vrnitvijo v vsakdanjost privoščimo še večerjo na eni izmed turističnih kmetij ali gostiln v okolici, nato pa se podamo proti domu po isti poti ali pa v smeri proti Kočevju in Ribnici.

Želite še več?
- Po lepote rečnih izvirov
- Po sledeh grajskih doživetij
- Po dolini reke Krke
- Po pehar belokranjskih dobrot

OPOMBE
(1) Baza 20 - Dolenjski muzej (07/373-11-30), odprto od 1.4. do 30.9., vsak delovnik 8h-16h, sobote in nedelje po predhodni najavi
(2) Pastoralni center, Župnijski urad, Ulica Mirana Jarca 5, Črnomelj (07/305-18-24), odprto po dogovoru