Po poteh dediščine Dolenjske in Bele Krajine
Glavna območja dediščine
Nekaj namigov za izlete in počitnice
Programi po poteh dediščine Dolenjske in Bele krajine
Promocijsko-prodajni katalog
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Lokalni vodiči
Taxi
Kontakt
Aktualno
Prireditve

PO PESMI VINSKIH KRAJEV
Krupa - Mirna gora - Rožanec - Stari trg ob Kolpi
DVODNEVNI PROGRAM

Voda izpod skalnate pečine - Vino izpod kostanjevih gozdov
Mirna reka nemirnih razgledov - Svetišče boga Mitre - Gostoljubnost ob Kolpi Pesniški navdihi kraja vinskega imena - Klet črne kraljice

"Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti", je zapisal Oton Župančič v svoji pesnitvi Duma. Kraji, povezani s pesnikovimi otroškimi leti, s svojo širno okolico, posejano z belokranjskimi vinogradi, v katerih zori črnina in ledenijo odlična vina, popotnika očarajo s prelestmi voda, ravnic in hribov, s posebnostmi preteklosti in lepotami sedanjosti. Na krožni poti od dolenjske metropole do doživetij ob najtoplejši slovenski reki, od Vinice do Črnomlja, slovečega po martinovanju, in z vinsko vigredjo zaznamovane Metlike vam bodo v srcu odzvanjale pesniške prispodobe Bele krajine.

Prvi dan:
Iz Novega mesta, dolenjske metropole, se čez Gorjance odpravimo v Belo krajino. Iz metliške ali iz semiške strani prispemo v vas Krupa, pod katero je najmočnejši belokranjski obrh - kraški izvir pod skalno pečino. Reka Krupa veličastno privre na površje izpod previsne stene, a se že po 2,5 km izlije v reko Lahinjo. S svojo močjo je v preteklosti poganjala mline in žage. Po ogledu izvira se vrnemo v Semič in si privoščimo malico ali pa se odločimo za obisk enega izmed številnih okoliških vinogradnikov.
Del popoldneva preživimo na Mirni gori. S skrajnega roba Bele krajine, z Vrčic, se do Doma na Mirni gori zapeljemo ali pa gremo peš po planinski Trdinovi poti.
S preurejenega cerkvenega stolpa ob planinskem domu se odpirajo vsakič drugačni razgledi po Beli krajini, Gorjancih in Gorskem Kotarju. Od tod je do vrha Mirne gore le še 15 minut zložne hoje.
Pot nadaljujemo proti Rožancu in se peš odpravimo do skritega svetišča, posvečenega antičnemu bogu Mitri. O močno razširjenem antičnem verstvu pripoveduje informacijska tabla.
V Črnomlju obiščemo Črnomaljsko klet, v kateri imajo bogato izbiro buteljčnih vin belokranjskih vinogradnikov. Žlahtno kapljico lahko tudi poskusimo. Pot nadaljujemo do Starega trga ob Kolpi. Tam nas po ogledu naselja in barokizirane cerkve sv. Jožefa čakata okusna večerja in počitek.

PO PESMI VINSKIH KRAJEV
Vinica - Žuniči - Metlika

Drugi dan:
Po zajtrku se odpravimo proti Črnomlju, a še pred mestom zavijemo proti Vinici, rojstnemu kraju pesnika Otona Župančiča. V Vinici je na ogled pesnikova spominska zbirka (1).
Nad reko Kolpo se vzdiguje viniški grad s poznogotsko grajsko kapelo. Pred nadaljevanjem poti se okrepčamo z domačo malico.
Na poti ob slovensko-hrvaški meji nas spremlja reka Kolpa in nas pripelje v vas Žuniči, v okolici katere živijo potomci Uskokov. Ti so, bežeč pred Turki, v 16. stoletju poselili dele Bele krajine. Ogledamo si lahko Šokčev dvor, v katerem urejajo informacijski center Krajinskega parka Kolpa. Ta se razteza od Starega trga do Fučkovcev.
Potepanje po Beli krajini sklenemo v Metliki. Na robu mesta vabi med svoje zaklade Metliška vinska klet, ki se lahko pohvali s prvim ustekleničenim ledenim vinom v državi.
Ob ogledu in pokušnji (poprej se je treba napovedati) lahko poleg znamenite metliške črnine spoznamo vso razkošje belokranjskega vinskega bogastva.
V Metliki si ogledamo še staro mestno jedro in metliški grad z Belokranjskim muzejem (2) v katerem je mogoče spoznati Belo krajino skozi oči zgodovine, etnologije in arheologije, ter s Slovenskim gasilskim muzejem (3), ki je s svojimi zbirkami tudi počastitev prve požarne brambe na Slovenskem. Ustanovljena je bila namreč prav v Metliki - leta 1869.
V mestu si velja ogledati še cerkev sv. Nikolaja, bližnjo proštijo, nekdanjo komendo nemškega viteškega reda in mestno hišo. Metliška doživetja lepo zaokroži pozno kosilo, po katerem se vrnemo domov čez Gorjance proti Novemu mestu in naprej ob reki Krki proti domu ali pa prenočimo v vasi Krka.

Želite še več?
- Po pehar belokranjskih dobrot
- Po cvičkovi deželi
- Po sledeh grajskih doživetij

OPOMBE
(1) Spominska zbirka Otona Župančiča, Rozalija Hudelja, Vinica 6, Vinica (07/364-61-14)
(2) Belokranjski muzej, Trg svobode 4, Metlika (07/306-33-70), odprto vsak dan 9h-16h, sobota 9h-14h, nedelja 9h-12h; zaprto 1.1., velikonočna nedelja, 1.5., 1.11., 25.12., skupine po predhodni najavi
(3) Slov. gasilski muzej, Trg svobode 5, Metlika (07/305-86-97), odprto vsak dan 9h-13h, nedelja in prazniki 9h-12h; zaprto 1.1., velikonočna nedelja, 15.4., 1.5., 1.11., 25.12.