Ponudba


Domov Pohodništvo / P17.1 Na Trdinov vrh / Naravna dediščina

Miklavž
Miklavž je priljubljena planinsko-izletniška točka. Tu je bilo že leta 1900 zgrajeno prvo planinsko zavetišče, leta 1929 pa so novomeški planinci dobili v najem del mežnarije.  V njej je leta 1931 Nace Hudoklin odprl manjšo gostilno, ki je do leta 1939 prerasla v pravi planinski dom. Spomladi leta 1942 je v spopadu partizanov z italijanskimi vojaki dom pogorel. Po vojni je bil obnovljen in povečan, od leta 1958  pa je stalno oskrbovan.

Ljudsko izročilo pripoveduje, da je na košenicah pri Miklavžu nekoč stala vas. Njene prebivalce, Gorjance, naj bi pregnale rjave mravlje. Bile naj bi tako nadležne, da je moral človek okoli sebe kuriti ogenj, da se je lahko naspal, v hišah pa ljudje niso mogli več prebiti. Zato so se preselili v Gor. Suhadol, na košenicah pa je še danes polno mrdunov, velikih mravljišč.

Južno od planinskega doma je v plitvi kotanji, imenovani Izero, manjši izvir. Zgodba pripoveduje, da je nekoč vanj padlo dekle, ki je napajalo vole. Dekličine kite in volovski jarem je naplavilo v Pendirjevki. Da se nesreča ne bi ponovila, so na dno Izera položili železno mrežo. Ta zapira tudi dostop do jezera, ki po ljudskem verovanju napolnjuje podzemlje Kukove gore (Gorjancev) in se bo nekega dne razlilo po dolini.  

Marinka Dražumerič

    SHEMATSKI ZEMLJEVIDAKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila