Ponudba


Domov Kolesarjenje / K1.4 Po biserih dolenjskega turizma / Muzej, galerija

Jakčev dom

Sokolska ulica 1
Novo mesto
8000 Novo mesto
Tel: 07/373 11 31
E: jakcev.dom@siol.net URL: http://www.dolmuzej.com/si/

Odpiralni čas:

* v letnem času od torka do sobote 9.00 - 17.00 ure, v nedeljo 9.00 - 13.00 ure,
* v zimskem času od torka do petka 9.00 - 16.00 ure, v soboto in nedeljo 9.00 - 13.00 ure,
* za najavljene skupine tudi izven tega odpiralnega časa.

    SHEMATSKI ZEMLJEVID

Pod okriljem Dolenjskega muzeja deluje tudi Jakčev dom, ki je spomenik enemu najbolj znanih slovenskih slikarjev in grafikov, Božidarju Jakcu (1899 – 1989).

Želja po stalni zbirki Jakčevih del v Novem mestu je intenzivno vzplamtela že leta 1964, ko je bila načrtovana postavitev Jakčevega paviljona, vendar zaradi gospodarskih težav ni bila uresničena. Kasneje, šele ob umetnikovi osemdesetletnici, se je ideja uresničila in v nekdanjem domu Jakčevih staršev so umetnikova dela našla svoje stalno mesto. Stavbo je leta 1904 dal sezidati furlanskemu arhitektu Giuseppeju Olivi umetnikov oče Anton Jakac kot moderno opremljen hotel in kavarno. Po vojni je v njej delovala Delavska menza, leta 1965 so jo namenili Šolskemu centru za gostinstvo, od leta 1984 pa je preurejena v galerijo, ki jo upravlja Dolenjski muzej. S tem je bila stavba simbolično povrnjena umetniku in kot priznanje njegovi ustvarjalnosti in v njegov spomin postala Jakčev dom.

Do leta 2006 je bila vsebinska zasnova Jakčevega doma nespremenjena, saj so bili vsi razstavni prostori namenjeni Božidarju Jakcu, ko smo se odločili, da razširimo krog razstav in poleg primarne stalne razstave Božidarja Jakca gledalcem ponudimo dve stalni razstavi, stalno likovno razstavo Dolenjskega muzeja in likovnopedagoško zbirko, del razstavnih prostorov pa namenimo galerijski dejavnosti, s katero želimo omogočiti slovenskim in tujim umetnikom predstavitev svojih del.AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila