Po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Programi po poteh dediščine od Idrijce do Kolpe
Promocijsko-prodajni katalog
Prireditve
Gostinska ponudba
Prenočevanje
Nakupi
Informacije
Povezave
Kontakt
Aktualno
Lokalna akcijska skupina

 

 


Glavna območja dediščineLaze, Jakovica, Hotedršica

Po robu rodovitne ravnice se lahko peš odpravite od Laz do Jakovice. V Lazah je 400 let stara kmetija, na kateri živi keramičarka. Njene izdelke navdihujejo življenjske izkušnje in krajevne legende.

Cerkev svetega Mihaela v Jakovici izvira iz 16. stoletja. Le nekaj metrov je oddaljena več stoletij stara kapela svete Marije, ena najmanjših romarskih cerkva na Slovenskem. Njena posebnost je, da je zgrajena nad zdravilnim izvirom.

Naprej po dolini proti severozahodu leži Hotedršica, velika vas, ki jo je vredno raziskati. V eni najstarejših hiš je ohranjena črna kuhinja, ki jo še vedno uporabljajo za prekajevanje mesa.

Arhitekt Jože Plečnik je pogosto prihajal v rojstno vas svojega očeta. Oblikoval je okolico cerkve in župnišča. Ko se boste sprehodili do cerkve, si na mostu oglejte kip svetega Janeza Nepomuka, zaščitnika mostov.

Glavno cesto prečka pot, ki vodi od cerkve do starega mlina, enega redkih v Evropi, ki še stoji na kraškem požiralniku. Potok spet priteče na plano na Planinskem polju.