Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P5.1 Kostelska grajska pešpot

P5.1 Kostelska grajska pešpot


Žaga – Potok – Podstene – Suhor – Kaptol – Ajbelj – Briga – Banja Loka – Vimolj – Rajšele – Kostel - Žaga.

Pot poteka po območju kjer je nekdaj prevladalo sadjarstvo. Pričara nam prelep pogled na kanjon Kolpe in na grad Kostel.  Pot je krožna in je primerna tudi za kolesarjenje, saj poteka večinoma po gozdnih poteh in cestah.

Dolžina poti: 16km, 5 ur zmerne hoje.    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Kostelska grajska pešpot  nas vodi od naselja  Žaga ob Kolpi (208m), po dolini potoka Potok do vasic Podstene in Suhor. Pot se ves čas rahlo vzpenja. V Podstenah si lahko ogledamo obnovljeno cerkvico sv. Duha iz 17. stoletja. Nadaljujemo proti Kaptolu kjer prečkamo glavno cesto Livold - Fara in nato do vasi Ajbel (620m), ki je najvišja točka poti. Tu si lahko ogledamo ruševine cerkvice in obnovljeni kal v katerem se je nekdaj napajala živina, danes pa je dom za nekatere vodne rastline in živali. V nadaljevanju se pot prične spuščati do vasi Briga in Banja Loka. Banja Loka s farno cerkvijo sv. Jakoba je bila nekdaj središče zgornjega dela Kostela. Nadaljujemo čez Vimolj, Rajšele in nato po cesti do Kostela (460m). Kostel je znan po gradu, ki je trenutno v fazi obnove. V listinah je bil prvič omenjen leta 1336. Pod gradom se nahaja cerkvica sv. Treh Kraljev. Iz Kostela se spustimo do Žage, kjer smo pot tudi začeli.
Pot je krožna, dolga je 16km, med najnižjo in najvišjo točko pa je 400m višinske razlike. Primerna je tudi za kolesarjenje, saj poteka večinoma po gozdnih poteh in cestah.

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Grad Kostel

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila