Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P14.2 Steklasova pohodna pot

P14.2 Steklasova pohodna pot


Srednjezahtevna krožna pohodniška pot po obronkih Šentruperta, dolga 20 km. Skozi neokrnjeno naravo po večinoma goznih poteh boste lahko spoznavali bogato naravno in kulturno dediščino Šentruperta ter uživali v prečudovitih razgledih po mirnski dolini.

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Steklasova pohodna pot je poimenovana po profesorju Ivanu Steklasi (1846–1920), ki je s svojim delom Zgodovina župnije Šent Rupert na Dolenjskem, iz leta 1913, zapustil neprecenljiv vir informacij o kraju.
S trga pred cerkvijo sv. Ruperta nas kolovozna pot popelje proti Veseli Gori. Na vrhu nas pričaka Vesela Gora (324 m) z baročno cerkvijo sv. Frančiška Ksaverija in grajsko pristavo - Barbovo graščino. Pot se nadaljuje proti vasici Ravnik in skozi zaselek Ostrež, kjer se vzpnemo na vinorodno gorico - Apnenik. Pot se nato spusti vse do pravljične Koromandije. Od tu se povzpnemo na Okrog, do izletniške kmetije Pri Vidi. Ob gotski cerkvi sv. Barbare (523 m) se spustimo do vinorodnega okoliša Zadraga, od tu pa v dolino, kjer nas sprejme izletniška kmetija Možina. Gozdna pot nas nato vodi na Hom ter po vzponu na najvišjo točko poti - Nebesa (602 m), kjer se nahaja izletniška kmetija Nebesa. Proti vzhodu se spustimo po gozdu do vinske kleti Brcar; pot nadaljujemo do Vihra s cerkvico sv. Duha (536 m). Od tam se po cesti med vinogradi spuščamo na Hrastno do zidanice Pri Deželanu. Zadnji del poti je speljan po gozdu, prečkamo globoko ujedeno dolino Globoko in se skozi vas Kamnje vrnemo v Šentrupert. Ob poti se nahajajo tudi kontrolni žigi in vpisne knjige - kontrolne točke so razviden na shemi poti.

Tradicionalni jesenski pohod je organiziran vsako 2. soboto v oktobru.


AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Na najvišjem vrhu - Nebesa - vzletišče zmajarjev
V lepoti jesenke narave
Poti speljane tudi čez gozd
Razgibana pot preko potoka
Začetek - trg in cerkev sv. Ruperta v Šentrupertu

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila