Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P16.2 Hmeljniška pot

P16.2 Hmeljniška pot


Malenska vas - Šranga - grad Hmeljnik (Mestna občina Novo mesto)- Globoška in Hmeljčarska gora - Šentjurska gora - Šentjurij - Dolenja vas - Marof - Mirna Peč


Dolžina poti : 19,2 km

Najbolj primeren čas : topla polovica leta

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Iz izhodišča v Malenski vasi se napotimo proti novemu delu Šrange. Prečkamo državno cesto in pot nadaljujemo po hmeljniški cesti, stari rimski in keltski cesti, do gradu Hmeljnik (Mestna občina Novo mesto) in nato po grebenu čez Globoško in Hmeljčarsko goro do Šentjurske gore, posejane z vinskimi goricami do Šentjurija, kjer si lahko ogledamo obnovljeno cerkev sv. Jurija s freskami ter rojstno hišo Toneta Pavčka . Nato lahko pot nadaljujemo po makedamski poti do cerkve sv. Marije na Hmeljčiču ( cca 1.000 m) ali pa proti Mirni Peči čez naselje Dolenja vas in Marof. V gostilni Špolar na Marofu se lahko okrepčamo in pot nadaljujemo do Mirne Peči.

Zanimivosti :
Grad Hmeljnik se prvič v virih omenja že v 13. stoletju. Zaradi turških vpadov so zgradili dvojno obzidje, utrjeno z okroglimi stolpi, v renesansi pa so postavili po 2. svetovni vojni uničene dvoriščne arkade.


Najnižja točka : 126.3 m
Najvišja točka :  507.1 m


Predviden čas hoje: 4.5 ur

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Grad Hmeljnik
Mirna Peč

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila