Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P17.1 Na Trdinov vrh

P17.1 Na Trdinov vrh


Pot na Trdinov vrh, najvišjih vrh Dolenjske je zelo priljubljena tudi pri domačinih. Par začetnih kilometrov sicer poteka ob prometni cesti, kmalu pa pridemo do Žabje vasi, kjer v zavetju narave nadaljujemo pot do Hrušice od tu do Gabrja hodimo po neprometni cesti, nato pa se po gozdni poti povzpnemo do Gospodične ter naprej do Trdinovega vrha. V dolino se vračamo po vzporedni poti, ki nas vodi najprej po gozdnih poteh, potem še mimo vasi do Novega mesta.
Dolžina poti: 25 km

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pot začnemo z Glavnega trga čez Kandijski most preko reke Krke, kjer zavijemo levo po glavni Kandijski cesti do semaforiziranega križišča. Nadaljujemo v desno po zelo prometni Belokranjski cesto do bencinske črpalke in tam v levo do Knafeljčeve ulice, po njej pa v desno do pravega začetka poti pri hišah 1 in 3 ulici Na Lazu. Pot je od tu naprej označena z belo-rdečimi planinskimi markacijami vse do cilja današnje poti – planinskega doma Gospodična (822 m).
V prvem naslednjem križišču nadaljujemo naravnost po Drejčetovi poti do njenega konca, kjer nas zajame gozd (Gotenski boršt) vse do Šentjošta. Gozdne poti so tu zelo prepletene in je zato treba paziti na markacije in smerokaze. Na cesti skozi vas pod cerkvijo (sv. Jošt) gremo levo, vendar le do začetka gozda, kjer moramo v desno na gozdni kolovoz ob robu gozda. Naprej ni odveč pazljivost, saj pot izmenoma sledi stezicam in kolovozom, mestoma pa zmanjka tudi teh. Težav je konec, ko pridemo do ceste Hrušice – Veliki Orehek ob mostičku čez potok Klamfer, ki nas je že nekaj časa spremljal. Ne smemo na most, pač pa v levo po cesti navkreber proti Hrušici. (Odsek sicer označene poti z glavne ceste v desno mimo Brulčevega mlina, kjer pa tudi ne meljejo več, odsvetujemo, razen v zelo sušnem obdobju in takrat, ko sta seno in otava že pospravljena.)
Nadaljujemo naprej po cesti prav v sredo vasi Hrušica, kjer se naprej od cerkve pri hiši 22 začne naravnost cesta za Pangrč Grm. Desno ob cesti sta najprej Murnov, nato pa še Kočevarjev mlin. S Pangrč Grma nadaljujemo pot naravnost proti cerkvici sv. Miklavža in mimo zadnjih zidanic na rob gorjanskih gozdov .
Naprej smo prepuščeni planinskim oznakam in smerokazom, ki nas preko nekaj košenic potegnejo do največje. To so Rute, kje zdaj ob poti sameva pastirski stan. Razgledi so tod imenitni. Z desne se spet priključi  E-7 in že smo skoraj na cesti, ki povezuje prelaz Vahto tudi z bližnjim domom pri Gospodični, kamor bomo prišli, če zavijemo levo.
Po počitku v planinskem. domu Gospodična se vrnemo preko parkirišča na cesto proti Vahti. Po cesti gremo cca 50 m, ko nas smerokaz usmeri levo, navkreber po lepo markirani planinski stezi proti Trdinovemu vrhu. Vzpenjamo se cca 50 min vse do vrha (1178 m), ki je najvišja točka na vsej poti. Razprostre se pogled na dolino, v jasnem vremenu pa vse do Julijskih in Kamniških Alp. Na vrhu sta razvalini cerkve sv. Jere (levo) in sv. Ilije prav zraven visokega TV oddajnika Trdinov vrh. S Trdinovega vrha sestopimo skozi bukov pragozd, pri logarnici (gozdarska koča) zavijemo levo do Krvavega kamna. Tam nas smerokaz usmeri po makadamski cesti proti Gospodični. Sledimo planinskim markacijam in se vračamo v dolino po isti poti kot smo se vzpenjali.

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Pogled na oddaljene Gorjance
Gorjanci v ozadju
Čez Kandijski most
Dolenjska pokrajina
Gorjanci

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila