Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P2.1 Pot Okameneli svatje

P2.1 Pot Okameneli svatje


Travna Gora - Ogenjca - Jelenov Žleb - Turn - Rezinski vrh - Bele stene - Zadolje

Okvirni čas poti: 9 - 10 ur

Pot povezuje številne naravne znamenitosti po pobočju Velike Gore. Pot je razgibana, na več mestih se pohodniku ponujajo čudoviti razgledi - na Ribniško dolino, Kočevski Rog, Gorjance, Sljeme, celotno Dolenjsko, Kum, Kamniške planine ter Karavanke, ...

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pot začnemo pri Domu na Travni gori (906 m) in se vrnemo nekoliko nazaj po cesti in na križišču zavijemo proti jugu, sledimo markacijam in delno po cesti, delno po gozdnih potkah in stezah v slabi uri pridemo do skalnega oboka – naravnega mostu, imenovanega Velb. Tu je tudi grob padlega partizana.


Nadaljujemo po stezi in v 1 uri pridemo do partizanske bolnice OGENJCA (1031 m). Od tu se dvignemo čez pas skal in po stezi v 15 min pridemo na cesto in po njej 2 km. Nato zavijemo levo na gozdno vlako in po 20 min prispemo do naselja Jelenov žleb, tu je kapelica, lesena hišica in hlev ter domovanje lovskega čuvaja. Nadaljujemo po cesti mimo lovske hiše in v slabi uri prispemo do brezna in spomenika bitki v Jelenovem žlebu (Brezno, 980 m).


Nadaljujemo 2 km po cesti, nato nas markacije usmerijo levo na gozdno vlako. Po nekaj krajših vzponih smo že pred zadnjo hujšo strmino, vzponom na Turn (1254 m). Turn je tudi najvišji vrh naše Ribniške doline. Z vrha je lep razgled proti Kamniškim in Julijskim Alpam, predvsem pa na bližnji Snežnik

Na drug strani se strmo spustimo do ceste in po nekaj minutah zavijemo levo na Rezinski vrh (1235 m), ki je bolj položen in lažje dostopen.  

Nadaljujemo sestop v isti smeri in kmalu smo pri obeležju helikopterske nesreče. V slabe pol ure pridemo do ceste in spomenika pripadnikom JLA, ki so v nesreči izgubili življenje. Le nekaj minut je do vrha Belih sten (Okameneli svatje 1122 m), kjer je najbolj razgledna točka naše poti (vidi se Ribniška dolina, Kočevski Rog, Gorjanci, Sljeme, vsa Dolenjska, Kum, Kamniške, Karavanke …).


Vrnemo se do spomenika pripadnikom JLA in zavijemo na vlako, ki se spusti proti jugu in do ceste. V prvem križišču markirana pot nadaljuje naravnost v Rakitnico ali Grčarice, mi pa zavijemo ostro L in se spustimo najprej po cesti, nato pa po vlaki , ki nam občutno skrajša pot do vasi Zadolje.


Pot poteka po trasi Ribniške planinske poti in je markirana, razen zadnjega dela do vasi Zadolje. Na poti so kontrolne točke Travna gora, Ogenjca, Jelenov žleb (Brezno), Turn, Rezinski vrh, Bele stene, ki so opremljene s skrinjicami z žigom in vpisno knjigo.


Pot je mogoče prehoditi tudi v obratni smeri, vendar je zaradi velike višinske razlike pri vzponu precej napornejša in 1 – 2 uri daljša.


Časi:       - Travna gora - VELB            1 URA

                - OGENJCA                            1 URA

                - JELENOV ŽLEB                    1,30 URE

                - BREZNO                              1 URA

                - TURN                                   1,30 URE              

                - REZINSKI VRH                     0,30 URE

                - BELE STENE                         0,30 URE

                - ZADOLJE                             1,30 URE


                SKUPAJ:                 9 – 10 UR

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Travna gora (foto: M. Rozman)
Velb - naravni most v okolici Travne gore (foto: M. Rozman)
S poti (foto: M. Rozman)
Pomladansko cvetje (foto: M. Rozman)
Ogenjca - notranjost (foto: M. Rozman)
Ogenjca - vhod (foto: M. Rozman)
Ogenjca: foto: M. Rozman)
Odcep proti Rezinskemu vrhu (1235 m) (foto: M. Rozman)
Rzgledn z Belih sten - Okamenelih svatov na Ribniško dolino (foto: M. Rozman)

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila