Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P1.2 Kostanjeva pot

P1.2 Kostanjeva pot


Ortnek - Hudi Konec - Hojče - Sveti Gregor - Zadniki - Novi Pot - Benete - Podklanec

Dolžina poti:17,1 km

Pot poteka po gričevnati in redko poseljeni pokrajini slikovitih Slemen. Celotna pot je zelo razgledna in je najlepši del Ribniške planinske poti - poleg čudovite pokrajine Ribniške doline se vidijo tudi vršaci Kamniško Savinjskih Alp. To pot odlikujejo še prijazni domačini, obilica sadnega drevja (češenj), geološko je nekaj posebnega - lapornati otok sredi apnenčastega krasa, zato tu uspeva tudi kostanj, ki ga sicer v okolici ni.

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pot začnemo v Ortneku na avtobusni postaji. Gremo čez progo, mimo bencinske črpalke in pri prvi hiši zavijemo desno v gozd. Cesta se kar strmo vzpenja in po slabi uti na križišču zavijemo levo na Stari grad ali Žrnovec (765 m), kjer so razvaline Starega gradu ortneških grofov in nekdanje grajske cerkve sv. Jurija (zaraščeno območje v 13. stoletju zgrajenega gradu, opuščenega leta 1884. Baročni oltarji iz grajske cerkve z letnico 1645 so obnovljeni in shranjeni, slika sv. Jurija (mojster Hans Georg Geigerfelder) visi v Narodni galeriji.)

Žig se nahaja v skrinjici pri hišici TV pretvornika.

 
Po isti poti se vrnemo do ceste in nadaljujemo skozi vasice Hudi konec in Hojče do osrednje vasi v Slemenih, Sv. Gregor (731 m). Tu je cerkev, kulturni dom, trgovina in gostilna, kjer se lahko malo okrepčamo. Tu je bil rojen znani politik in socialni aktivist Janez Evangelist Krek.

 
Spustimo se po cesti proti Sodražici in v prvem križišču zavijemo desno do vasi Zadniki. Tu zapustimo cesto in gremo po gozdni poti mimo vrhov Linca (867 m) in Mikunca (870 m) ter na drugi strani sestopimo do vasice Novi pot, kjer se na turistični kmetiji lahko malo okrepčamo.

 
Nadaljujemo po cesti mimo vasi Benete do glavne ceste, se po njej spustimo slab kilometer in pri počivališču sestopimo v sotesko Bistrice, imenovano Kadice, kjer se voda pretaka iz tolmuna v tolmun kot v kadi. Ta regijski park in dendrološki spomenik z zaščiteno floro je posebnost tudi po obrnjenih rastlinskih pasovih, saj se v dnu dolgo zadržuje mrzel zrak in tu uspevajo le rastline, ki sicer v gorah rastejo na večjih višinah.

 
Pot je v celoti markirana, saj poteka po trasi Ribniške planinske poti (RPP), kontrolne točke z žigom in vpisno knjigo so Ortneški Stari grad, Sv. Gregor in Kadice.
 
Časi:       Ortnek – Žrnovec                     1 ura

              Sv. Gregor                            1 ura     

              Zadniki                                 1 ura     

              Novi pot                                1,30 ure

              Kadice                                   1 ura

 

Skupaj                                                   7 ur

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Z. Mihelič: Sveti Gregor
B. Lašič: Razvaline Ortneškega Starega gradu
Z. Mihelič: Cerkev pri Sv. Gregorju
Z. Mihelič: Slemena
Z. Mihelič: Čudovit razgled iz Slemen na Kamniško Savinjske Alpe
Z. Mihelič: Sveti Gregor s poti proti Zadnikom
Z. Mihelič: Kapelica v Podklancu

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila