Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P1 - PO POTEH MALE GORE

P1 - PO POTEH MALE GORE


  Ribnica - Sv. Ana - Grmada - Rigelj

Dolžina poti: 18.1 km.

Hoja po naravoslovni poti do Sv. Ane nato po pogorju Male gore do Grmade in spust do Riglja. Nezahtevna pot za ljubitelje lepih gozdov.

Pot je vključena v paket HTN 02, 08

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
V Ribnici se naša pot začne v strogem centru, pri Miklovi hiši, oziroma nasproti Turistično informacijskega centra. Zavijemo v Struško ulico in gremo mimo tovarn Inles, Riko in KVM po cesti v gozd. Že na prvem ovinku nas markacija usmeri s prašne ceste na stezo, ki poteka sprva po ravnini in se le počasi dviga do Jamarskega doma pri Francetovi Jami (30 min.)

Tu se steza postavi bolj pokonci in kmalu prečkamo cesto in  mimo kmetije Seljan v slabi uri dosežemo cerkvico sv. Ane na Mali gori. Od tu je lep razgled na Ribniško  in Kočevsko dolino, Veliko goro in Snežnik, proti jugu se vrstijo vrhovi Stojne, v ozadju pa Gorski kotar s Klekom. Proti zahodu vidimo Slemena, nad njimi pa Krim, Slivnico in Nanos. Do planinske koče je le nekaj korakov, zato se le ustavimo tukaj.

Kočo upravlja PD Ribnica in je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Od koče se napotimo proti zahodu do najvišjega vrha Male gore, Sten sv. Ane (964 m) kjer stoji triangulacijska piramida. Na razpotju se splača narediti še nekaj korakov do razgledišča, kjer ob lepih dneh vidimo še drugo polovico Slovenije. Vrnemo se na križišče in se po strmi stezi spustimo do sedla, kjer stopimo na gozdno pot in po njej na cesto. Do tu hodimo 40 min. po cesti še malo navzgor, nato se prevesi proti Poljanam. Ko pridemo do razpotje, moramo zaviti levo navzdol, ker je desna krožna pot in nas bo v dobri uri pripeljala na isto mesto. Čez nekaj časa bomo opazili kažipot in markacije, ki nas bodo usmerile desno na stezo in skoraj naravnost preko gozda in pašnikov  do ceste, ki vodi na Grmado. Šli bomo mimo zaselka Žukovo in Vrh ter po dobrih dveh urah prišli do Turističnega doma Grmada. Tu se lahko okrepčamo, (hrana, pijača, krasen razgled).

Dalje nas pot vodi preko pašnikov in skozi vas Velike Poljane, mimo cerkve in po cesti do prvega ovinka, kjer spet zavijemo na staro pot in v 1 uri pridemo do Ortneka. Prečkamo glavno cesto in se zagrizemo v hrib. Sedaj bomo hodili po cesti, ker je področje Slemen gričevnato, z globokimi in strmimi dolinami, zato bi bile bližnjice prenaporne in časovno precej daljše.  Najprej pridemo do vasi Praproče, nato Maršiči, kjer si lahko ogledamo cerkev z znamenitimi freskami. Malo naprej zavijemo levo do vasice Rigelj, kjer je turistična kmetija Oblak. Tu se lahko okrepčamo, prenočimo in si ogledamo več zanimivosti.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:  491.2 m
Najvišja točka: 944 m
Skupaj vzpona:  827.6 m
Skupaj spusta: 643.6 m
Predviden čas hoje: 5 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti
Francetova jama
Vhod v Francetovo jamo
Kmetija Seljan
Cerkev sv.Ane na Mali Gori
Planinska koča pri sv. Ani
Turistični dom Grmada
Turistična kmetija Oblak
Turistična kmetija Oblak - zanimivost

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila