Kolesarjenje
Ponudba


Domov / Kolesarjenje / K8 - PO NAJLEPŠIH BELOKRANJSKIH KRAJIH

K8 - PO NAJLEPŠIH BELOKRANJSKIH KRAJIH


   Črnomelj - Lokve - Rožanec - Vinji vrh - izvir Krupe - Gradac - Podzemelj - Primostek - Metlika - Suhor - Jugorje - Gospodična 

Dolžina poti: 61.0 km.

Zahtevna, a prijetna pot po belokranjskem ravniku s postanki v Rožancu (Mitrej), pri cerkvi sv. Trojice na Vinjem vrhu, pri izviru Krupe, v Gradacu, Podzemlju,  Metliki od koder se na kolesu povzpnemo na Gorjance.

Pot je vključena v paket HTN 06, 09, 12, 14, 15, 17

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Izpred gradu Črnomelj zapeljemo proti severu v smeri železniške postaje. V semaforiziranem križišču zavijemo levo v smeri proti Dolenjskim Toplicam in Novemu mestu. Peljemo pod železniško progo in zavijemo levo proti vasi Lokve. Tu si lahko ogledamo spomenik Francu Rozmanu-Stanetu, nato pa nadaljujemo pot proti Rožancu. Tu si v manjši vrtači ogledamo ostanke antičnega mitreja, nato pa se vrnemo na glavno cesto. V ručetni vasi zavijemo desno proti Semiču. Po 2 km zavijemo desno za Brezje pri Vinjem Vrhu in se v manjšem vzponu pripeljemo do Vinjega Vrha s čudovito cerkvico sv.Trojice. Z Vinjega Vrha se spustimo proti cesti za Stransko vas. Tu lahko zavijemo levo in po kilometru pripeljemo do izvira Krupe ali pa zavijemo desno proti Stranski vasi pri Semiču in Gradcu. Naselje je dobilo ime po gradu na okljuku reke Lahinje. V Gradcu zavijemo levo na cesto Črnomelj-Metlika, nato pa sledimo oznaki za Krasinec. V Borštu zavijemo desno proti Boginji vasi, kjer peljemo skozi gozd in obronkih vzletne steze športnega letališča Prilozje. V Prilozju zavijemo desno in pri ribniku zapeljemo na poljsko pot do Krasinca. Tu se lahko okrepčamo in si ogledamo cerkev sv. Antona Puščavnika. Pot nadaljujemo mimo gnezdišča štorkelj v Podzemlju, prečkamo cesto Črnomelj-Metlika in nadaljujemo proti Geršičem. Zapeljemo preko reke Lahinje in v Geršičih zavijemo desno proti Krivoglavicam, kjer si lahko ogledamo zapuščen mlin na Lahinji. V Primostku zavijemo levo na cesto proti Metliki. V Metliki lahko prenočimo in si ogledamo staro mestno jedro ali pa nadaljujemo pot mimo krožišča proti Krvavčjem Vrhu. Tu se prične vzpon proti Gorjancem. Peljemo mimo Gornje Lokvice, Dragomlje vasi, Suhorja, Ravnac in Jugorja do prevala Vahta. Tu zavijemo desno na makadamsko pot, ki pelje do Gospodične.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:   137 m
Najvišja točka:  842 m
Skupaj vzpona:   1031 m
Skupaj spusta:  346 m
Predviden čas vožnje:  5 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Mitrej pri Rožancu
Gospodična
Višinski profil poti

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila