Jahanje
Ponudba


Domov / Jahanje / J8 - PO POTI GRAJSKE GOSPODE

J8 - PO POTI GRAJSKE GOSPODE


  Banja Loka - Selo - Kostel - Žaga - Suhor - Ajbelj - Morava - Štalcerji - Fridrihštajn - Dom pri Jelenovem studencu

Pot nas popelje od kanjona reke Kolpe pa vse do vrha kočevskega hribovja. Ustavimo se lahko na ekoloških kmetijah, ogledamo si obnovljeni grad Kostel in razvaline gradu Fridrihštajn in pot zaključimo ob planinski koči.

Dolžina poti. 26.3 km.

    SHEMATSKI ZEMLJEVID

Pot začnemo v vasi Banja Loka pri Turistični kmetiji Pri Papeževih. Če pa nam moči prejšnji dan še niso pošle (jahalna pot J7) in smo se odločili za podaljšanje izleta, navzdol skozi vasi Vimolj in Rajšele, proti reki Kolpi, do vasi Selo pri Kostelu pa se naša pot začne na izletniški kmetiji Padovac. Pri obeh točkah nas bo sprejel gospodar in nam bodo ponudili domače žganje, priznane kakovosti z oznako Kostelska rakija z geografsko označbo.

Pot nadaljujemo s spustom proti reki Kolpi. Vmes se bomo ustavili ob mogočnem gradu Kostel. Če s seboj nimamo vodiča, ki bi nam povedal o njegovi zgodovini, lahko to storimo sami z ogledom informativnih tabel. Pot do vasi Žaga proti reki Kolpi je precej strma zato moramo biti pazljivi. Ob Kolpi si lahko malo oddahnemo, v poletnih mesecih pa si lahko privoščimo tudi osvežitev s skokom v vodo.

Po počitku se ponovno zagrizemo v hrib proti vasi Suhor mimo vasi Podstene. V Suhorju nas bo po predhodnem dogovoru pričakal čebelar. Ponudil nam bo različne izdelke iz medu priznane kakovosti z oznako Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla. Po postanku nadaljujemo pot proti regionalni cesti in le to v vasi Kaptol prečkamo in pot nadaljujemo proti vasi Ajbelj, kjer si lahko ogledamo vaški kal, obnovljen leta 2004. Kal so nekoč uporabljali za napajanje živine. Menda se je lahko v njem napajalo po 20 krav hkrati. Pot nadaljujemo skozi vas Morava in po prvotni (makadamski cesti) do vasi Štalcerji.

Pot bomo nadaljevali po strmi stezi proti vrhu Stojne do Mestnega vrha. Le nekaj minut hoje, stran od naše poti, omogoča ogled razvalin nekoč čudovitega gradu Fridrihštajn, v katerem sta živela nesrečna Veronika Deseniška in grof  Friderik, ki je bil eden izmed Celjskih grofov. Lahko pa se povzpnemo do samega Mestnega vrha s katerega je lep razgled na mesto Kočevje. 

Za konec današnjega izleta pa nas sredi smrekovega gozda pričaka prijeten planinski dom, v oskrbi Planinskega društva Kočevje. Okoli so postavljene klopi za počitek utrujenih popotnikov ter s privezi konje. V bližini je slišat žuborenje Jelenovega studenca. Tu se lahko okrepčamo ob domači hrani in prenoči v urejenem domu.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka: 

 223 m

Najvišja točka:

 925 m

Skupaj vzpona: 

 921 m

Skupaj spusta:

 590 m

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila