Jahanje
Ponudba


Domov / Jahanje / J9 - PO STOJNI DO DEŽELE SUHE ROBE

J9 - PO STOJNI DO DEŽELE SUHE ROBE


 Dom pri Jelenovem studencu - Jasnica - Rakitnica - KC Ugar - Ribnica - Lipovec - Mlaka pri Kočevju

Pot začnemo na vrhu Stojne, kompleksa vrhov nad kočevskim poljem, in se spustimo do ribniškega polja, v deželo suhe robe, kjer se lahko ustavimo ob delavnicah suhorobarjev in lončarjev.

Dolžina poti: 47.8 km.

    SHEMATSKI ZEMLJEVID

Pot začnemo na vrhu Stojne sredi smrekovega gozda kjer stoji prijeten planinski dom, v oskrbi Planinskega društva Kočevje. Okoli so postavljene klopi za počitek utrujenih popotnikov ter s privezi za konje. V bližini je slišat žuborenje Jelenovega studenca. Tu se lahko, ob domači hrani pred pričetkom celodnevnega jahanja, okrepčamo.

Pot se nadaljuje  po gozdni cesti v dolino. Če zavijemo malo s predvidene poti si lahko ogledamo  Elenorino jamo, ki je še en dokaz kraškega sveta, ter jahamo mimo kočevskega pragozda Strmec. Pod Slovenskim vrhom jezdimo proti Jasnici. Od tu se najprej odpravimo do vasi Rakitnica. Konec maja in v začetku junija potekajo tu prireditve ob tradicionalni oglarski kopi.

Nedaleč stran pa izvira ponikalnica Rakitniščica, ki se ob močnem deževju podaljša v jezero.

Naslednja naselja, ki nas čakata na naši poti sta Dolenja vas in Prigorica. Znani sta po lončarski obrti. Pri enem izmed lončarjev ali pa kar v bližnji gostilni si lahko privoščimo krajši počitek. Prvo soboto v mesecu juliju poteka v teh vaseh tradicionalni tek z imenom »Tek po Lončariji«.

Pot se nadaljuje po robu Dolenjevaškega polja ob prijetnem šumenju reke Ribnica. Jahamo mimo posestva Ugar, kjer vsako leto v mesecu septembru poteka svetovni pokal v preskakovanju zaprek. Pred mestom Ribnica zavijemo na desno v smeri vasi Goriča in Nemška vas. Lahko pa se odločimo za ogled samega mest Ribnica z gradom, muzejem Miklova hiša in cerkvijo sv. Štefana. Seveda ne manjka tudi pestre kulinarične ponudbe. Posebej vabljeni v Ribnico v času Ribniškega semnja suhe robe in lončarstva, ki poteka vsako prvo nedeljo v septembru.

Pot nadaljujemo mimo vasi Hrovača, kjer je urejen kompleks Škrabčeve domačije, vaščani pa skozi leto prirejajo različne etnološke in turistične prireditve, najbolj znana med vsemi pa je Fižolov dan, ki poteka vsako drugo soboto v septembru.

Čez Dolenjevaško polje se počasi naša pot zaključuje. Jahamo še skozi vasi Otavice in Lipovec. V slednji se lahko še zadnjič ustavimo pri izdelovalcih izdelkov Ribniške suhe robe z geografsko označbo.

Po postanku pa se po stari rimski cesti in ob suhi strugi ponikalnice Rinže vračamo mimo vasi Ložine, Koblarji, Stara cerkev, Gorenje in pot zaključimo zopet na Mlaki, kjer se poslovimo od konj in vodiča.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:  468.7 m
Najvišja točka: 925.2 m
Skupaj vzpona:  265.9 m
Skupaj spusta: 676.4 m

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Visinski profil poti

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila