Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P2 - PO SUHOROBARSKIH IN ROMARSKIH POTEH

P2 - PO SUHOROBARSKIH IN ROMARSKIH POTEH


   Rigelj - Sv. Gregor - Kamni grič - Nova Štifta - Ribnica

Dolžina poti: 21.5 km.

Nezahtevna pot vas vodi po čarobnih Slemenih do romarske Nove Štifte in nato skozi suhorobarske vasi do Ribnice. Za ljubitelje kulturnih in etnoloških znamenitosti.

Pot je vključena v paket HTN 02, 08

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pot pričnemo v vasi Rigelj, kjer je turistična kmetija Oblak. Tu se lahko okrepčamo, prenočimo in si ogledamo več zanimivosti.

Odpravimo se do glavne ceste in preko vasi Pusti Hrib, Gašpinovo in Hojče pridemo do središča Slemen,  vasi Sv. Gregor. Tu je manjša trgovina,  gostilna in cerkev. Je rojstni kraj Janeza Evangelista Kreka. Vse področje Slemen je zelo razgledno,  polno sadovnjakov, predvsem češenj, jeseni pa si lahko naberemo tudi kostanja.  Do tu smo hodili 1 uro.

Dalje gremo po cesti do Sodražice, ( 1 ura ), čez most in po cesti proti Loškemu Potoku. Pri pletilnici zavijemo desno in med hišami najdemo kolovoz, ki nas preko travnikov popelje v gozd. Nekaj časa hodimo bolj po ravnem, nato se pot povzpne do ceste, ki jo prečkamo in po stezi nadaljujejo proti vrhu. Pot je čedalje bolj strma, vodi mimo majhne kočice do gozdne ceste. Tu gremo nekaj korakov levo, navzdol, nato zavijemo desno na strmo stezo, ki nas kmalu privede na rob Travne gore (1,30 ure ). Dalje gremo po stezah in kolovozih preko gozdov in pašnikov in v slabi uri prispemo do Planinske koče na Kamen Griču.

Kočo upravlja PD Loški potok in je odprta ob vikendih. Spustimo se preko travnika proti levi in na robu jase poiščemo markirano pot,  ki nas v 1 uri privede do Doma na Travni gori. Tudi tu je na voljo okrepčilo, lahko pa tudi prenočimo.

Dalje gremo po cesti do križišča in naravnost naprej po gozdni vlaki.. ki je tudi označena z markacijami in v slabi uri pridemo do romarske cerkve na Novi Štifti. Poleg znamenite baročne cerkve si velja ogledati tudi eno najstarejših lip pri nas in se povzpeti v hišico v njeni krošnji in se malo ohladiti v senčici..

Vrnemo se nekoliko nazaj po cesti in v križišču zavijemo levo navzdol, do vasi Ravni dol., kjer si lahko ogledamo Maticovo etno  hišo. Po cesti se skozi vas Jurjevica in Sajevec  vrnemo nazaj v Ribnico do našega izhodišča. Za ta del bomo porabili 2 uri.

Celotna pot je označena z značilnimi rumeno-zelenimi tablicami, kjer pa poteka po trasi Ribniške planinske poti, je označena s Knafeljčevo markacijo. V bližini te poti so še znamenitosti Ortneški grad in Kadice.

Ostali podatki o poti:
Najnižja točka:   492.2 m
Najvišja točka:  1012.3 m
Skupaj vzpona:   739.2 m
Skupaj spusta:  922.4 m
Predviden čas hoje:  6.5 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti
Kočica
Zanimivosti na poti - Gozdna "čipka"
Planinska koča na Kamen Griču
Dom na Travni gori
Nova štifta - Romarska cerkev Marije Vnebovzete
Notranjost romarske cerkve Marije Vnebovzete
Hišica v krošnji ene najstarejših lip
Maticova etno hiša
Maticova etno hiša - notranjost

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila