Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P3 - PO POTEH MEDVEDA

P3 - PO POTEH MEDVEDA


   Ribnica - Hrovača - Jasnica - Stojna - Jelenov studenec - Kočevje

Srednje težka pot vas skozi gozdove vodi do planinske koče pri Jelenovem studencu. Tu se lahko odpočijemo in spustimo v mesto Kočevje, kjer si lahko ogledamo kulturne znamenitosti.

Dolžina poti: 26.4 km.

Pot je vključena v paket HTN 17


 

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pohod začnemo v mestu Ribnica. Lahko se odločimo za ogled samega mest Ribnica z gradom, muzejem Miklova hiša in cerkvijo sv. Štefana. Seveda ne manjka tudi pestre kulinarične ponudbe. Posebej vabljeni v Ribnico v času Ribniškega semnja suhe robe in lončarstva, ki poteka vsako prvo nedeljo v septembru.

Pot nadaljujemo skozi vas Hrovača, kjer je urejen kompleks Škrabčeve domačije, vaščani pa skozi leto prirejajo različne etnološke in turistične prireditve, najbolj znana med vsemi pa je Fižolov dan, ki poteka vsako drugo soboto v septembru.
Po ravnini dolenjevaškega polja se naša pot nadaljuje skozi vasi Otavice in Lipovec. V slednji se lahko ustavimo pri izdelovalcih izdelkov Ribniške suhe robe z geografsko označbo. Čez polje ob robu gozda hodimo do Jasnice.

Tu se začne naš vzpon na Stojno. Pot je označena z značilnimi rumeno-zelenimi tablicami in Knafeljčevo markacijo. Pri motelu Jasnica prečkamo cesto in z avtobusnega postajališča zavijemo po stezi preko travnika v hrib v smeri jug, prečkamo na poti do vrha štiri gozdne ceste in končno prispemo na Slovenski vrh (1040 m), na katerem stoji antenski stolp.

Z vrha (brez posebnega razgleda) se spuščamo v smeri jug, prečkamo gozdno cesto in prispemo na slabšo gozdno cesto, ji sledimo do konca in levo po traktorskih vlakah na drugo gozdno cesto. Po cesti levo do dveh starih jelk (v dolini desno so 3 gozdne koče imenovane bivaki) in tu desno po stezi v hrib v smeri jugovzhod in kasneje jug. Prispemo na gozdno cesto, po njej desno do obračališča na koncu ceste in dalje po kolovozu in po strmi stezici v breg. Kmalu smo na vrhu Ledenik (1068 m), najvišjem vrhu Stojne. V času, ko je drevje brez listja, se z Ledenika na zahodu vidi Notranjski Snežnik. Sicer s samega vrha ni razgleda.

Spustimo se strmo po stezici v loku v levo do kolovoza in po njem do gozdne ceste, tu levo po cesti dalje mimo dveh cestnih odcepov,  gremo vsakokrat levo, lahko pa zavijemo pri prvem odcepu desno s poti in sledimo oznakam, ter si ogledamo Elenorino jamo, ki je še en dokaz kraškega sveta, ter pragozd Strmec, eden izmed kočevskih pragozdov.

Vrnemo se na prvotno pot. Sekamo ovinek s ceste desno po stezi v gozd, najprej navzdol, nato navzgor in že smo ponovno na gozdni cesti. Tu gremo dalje desno (ob cesti levo se nahaja Mostna jama) in v križišču levo po cesti (smerna tabla) do cestne zapore, tu dalje navzdol do Koče pri Jelenovem studencu. Koča se nahaja sredi smrekovega gozda in je v oskrbi Planinskega društva Kočevje. Okoli so postavljene klopi za počitek utrujenih popotnikov. V bližini je slišat žuborenje Jelenovega studenca. Tu se lahko, ob domači hrani, okrepčamo, možno pa je tudi prespati. Z nekaj hoje proti jugu si lahko ogledamo še ledeno jamo, ki je včasih služila kot naravni hladilnik.

V kolikor se za konec dneva nismo odločili prespati v zavetju planinskega doma, pa se po t.i. Kalanovi poti, spustimo do mesta Kočevja, kjer lahko izbiramo med prenočišči, restavracijami in gostilnami. Če pa nam moči še niso povsem pošle, pa si lahko ogledamo še katero izmed znamenitosti mesta Kočevje, kot je staro mestno jedro s cerkvijo sv. Jerneja, Pokrajinski muzej ter rudniško jezero.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:   463.7 m
Najvišja točka:  1037.5 m
Skupaj vzpona:   778.8 m
Skupaj spusta:  749.8 m
Predviden čas:  6.5 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila