Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P4 - PO POTEH VERONIKE DESENIŠKE

P4 - PO POTEH VERONIKE DESENIŠKE


   Kočevje - Fridrihštajn - Štalcerji - Kostel - Fara

Odpravimo se po srednje težki poti do ostankov razvalin gradu Fridrihštajn ter nadaljujemo pot po gozdovih do gradu Kostel in naprej do Fare. Med potjo se lahko ustavimo pri ponudnikih Kočevskega gozdnega medu in Kostelske rakije.

Dolžina poti: 29.4 km.

Pot je vključena v paket HTN 11

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
Pot se začne z vzponom po grajski poti (oznaka je zeleno bel stolp) vzpne na vrh Fridrihštajn (978 m) z razvalinami gradu, v katerem sta živela nesrečna Veronika Deseniška in grof  Friderik, ki je bil eden izmed Celjskih grofov.

Nadaljujemo s hojo proti Livoldskemu vrhu (981 m) in se spustimo mimo Štalcerskega prevala (586 m) po stari rimski cesti v vas Štalcerji (521 m). Do tu se gibljemo ves čas po kraškem gozdnatem terenu z razglediščem pod Livoldskim vrhom.

Dalje gremo, potem ko prečkamo magistralno cesto Kočevje-Petrina, skozi vas Štalcerji in po stari cesti, deloma po travnikih in gozdu do vasi Morava (542 m). Pred in za vasjo je nekaj polja, travnikov in senožeti z lepimi razgledi na južna pobočja Stojne, na hribčke Ajbik, Bolvik, Mošenik, Kapič, Krempo, Borovško goro in Goteniško pogorje.

Mimo kapelice na južnem delu Morave gremo v smeri proti jugu po kolovozu, v glavnem po ravnem gozdnatem kraškem terenu, polnem vrtač in udorov do roba udorne kotline z imenom Potok. To ime imajo voda in trije zaselki, voda je pritok reke Kolpe. Danes opuščene vasi ob Jarku ali Potoku, ki izvira nad Gorenjim Potokom, včasih imenovan Jasternik po gozdnem osamelcu, imajo še domača imena Pri Poljancu (Srednji Potok pod Suhorjem) in Lukovec (Dolenji Potok pod Podstenami).

Po gozdni cesti hodimo navzdol do zaselka Suhor (475 m). Tu nas bo po predhodnem dogovoru pričakal čebelar. Ponudil nam bo različne izdelke iz medu priznane kakovosti z oznako Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla.

Dalje hodimo  do zaselka Podstene (356 m). Na nasprotni strani in v zatrepu te stranske doline reke Kolpe, vidimo vasice in zaselke Gorenji Potok, Friškova Draga, Rajšele, Banja Loka, proti dnu doline pa razvaline delno obnovljenega gradu Kostel na vzpetini nad Kolpo in strma ostenja hribov nad Kolpo že na Hrvaškem. Od vasi Suhor do odcepa pri vasi Stelnik se je naši poti priključila »Kostelska Grajska pot«.

Kmalu se cesta približa potoku Potok in ob njem prispemo v zaselek Gorenja Žaga ob Kolpi (208 m) z okrepčevalnico v bližini in prostorom za kampiranje. To je najnižja točka Kočevske planinske poti. Nadaljujemo naprej po asfaltni cesti v hrib na sedlo do razpotja in dalje levo do 5 minut oddaljenega Kostela (406 m). Ta obsega kompleks razvaline delno obnovljenega starega in novejšega gradu Kostel s cerkvico in stare stanovanjske hišice v sklopu Trga.
Po ogledu se vrnemo do razpotja in nadaljujemo po cesti navzgor čez zaselke Delač in Colnarji (460 m). Tu prečkamo glavno magistralno cesto Kočevje-Petrina in gremo na nasprotni strani po slabšem kolovozu strmo v breg, dalje preko zaraščenih stelnikov in gozda se dvignemo na rob hriba, ki proti jugu strmo pada proti Kolpi. Na razgledišču se nam tu prvič odpre čudovit pogled proti jugu v dolino Kolpe in hribovje na hrvaški strani. Pod vrhom Planica se naša pot loči od Kočevska planinske pešpoti, označene s Knafelčevo markacijo, ter sledimo zeleno rumenim markacijam do vasi Oskrt.

Sedaj hodimo kar po cesti do vasi Vrh pri Fari. Tu se lahko ustavimo in okrepčamo na Lukčevi domačiji. Lahko se tudi odločimo in današnji dan končamo kar tukaj saj nam domačija nudi prenočišča ter prostor za piknik in športne igre (odbojka, badminton, lokostrelstvo). V bližini je tudi lepa sprehajalna pot do izvira potoka Nežica in do slapu Tišenpolj.

Če smo se odločili pot nadaljevati pa se odpravimo naprej do vasi Krkovo nad Faro, tu ponovno prečkamo glavno magistralno cesto Kočevje-Petrina in hodimo skozi vasi Padovo pri Fari in Slavski Laz do vasi Fara. Tu imamo možnosti najema kajaka, kanuja ali rafta za vožnjo po Kolpi, lahko pa si privoščimo degustacijo Kostelski dobrot v Turistično razvojno informacijsko središču – TRIS. Po predhodnem dogovoru pa lahko prespimo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Fara.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:   222.4 m
Najvišja točka:  956.2 m
Skupaj vzpona:   1173.6 m
Skupaj spusta:  928.3 m
Predviden čas:  8 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila