Pohodništvo
Ponudba


Domov / Pohodništvo / P12 - PO RAVNINI ČEZ KRKO

P12 - PO RAVNINI ČEZ KRKO


   Šentjernej - Drama - Dobruška vas - Škocjan - Zagrad - Zbure - Šmarjeta - Šmarješke Toplice

Dolžina poti:  23.7 km.

Pot poteka po dokaj obljudenem nižinskem področju. Mimo srednjeveškega Gutenwertha (Otok) in domovanja bobra ob izlivu Radulje v Krko prispemo v  Knobleharjev Škocjan. Priporočamo postanek v parku Zagrad.

Pot je vključena v paket HTN 09, 10, 15

    SHEMATSKI ZEMLJEVID
 Iz Šentjerneja krenemo v smeri proti Kostanjevici. Pri športnem igrišču osnovne šole zavijemo levo in nadaljujejemo po poljski poti do Roj in Drame. Tu si ogledamo ostanke Gutenwerta s cerkvico Sv. Nikolaja, nato pa nadaljujemo pt do Dobrave pri Škocjanu. Tuse lahko okrepčamo in se sprehodimo do izliva Radulje v Krko. Pot nadaljujemo  po nadvozi čez avtocesto in skozi Dobruško vas. Pred prihodom v Škocjan lahko zavijemo v Zavinek, ki je znana predvsem po božičnih dekoracijah vasi. 

V Škocjanu se lahko okrepčamo in si ogledamo dvoločni most, rojstno hišo Ignacija Knobleharja, cerkev Sv.Kancijana ter Metelkovino, nato pa nadaljujemo pot v smeri proti Zburam. Hodimo ob okljukih Radulje do makadamske poti, ki se cesti priklui z desne strani. Zavijemo nanjo, prečkamo Raduljo in nadaljujemo pot proti Zagradu. Tu si lahko ogledamo Prijateljevo domačijo in se sprehodimo po Zagraškem logu, nato pa zavijemo levo na poljsko pot do cerkve Sv. Tomaža. Od tu se spustimo do Velikih Poljan in Zbur, kjer zavijemo desno proti Klevevžu. Med sadovnjaki prispemo v Radovljo, kjer zavijemo desno na regionalno cesto za Šmarjeto. Tu si lahko ogledamo cerkev Sv. Marjete in Karlovškovo sobo, nato pa nadaljujemo pot do Šmarjeških Toplic.

Ostali podatki o poti:

Najnižja točka:   151.8 m
Najvišja točka:  262.5 m
Skupaj vzpona:   171.2 m
Skupaj spusta:  179.8 m
Predviden čas hoje:  5.5 h

AKTUALNO
PONUDBA
TURISTIČNI PAKETI
NAČRTOVANJE POTI

  Fotografije
Višinski profil poti
Dobrava-Gutenwerth
Šentjernej

  Pripete datoteke

  Obiščite nas
Copyright © 2009 Creativ plus | o projektu | kontakt | zemljevid strani | navodila